Zaglavlje sajta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponzori

Linkovi

Znak JK DinamoDžudo klub "DINAMO" Pančevo

Najstariji džudo klub u našoj zemlji Srbiji. Osnovan je 1953. godine. Na prostorima bivše Jugoslavije postojao je zvanično samo jedan klub. Bio je to klub „Mladost“ iz Zagreba.
Džudo klub „Dinamo“ bio je sekcija unutar teško atletskog kluba „Dinamo“ Pančevo. Zadatak je bio da se unutar kluba okupe snažni i jaki momci. S obzirom da je u Pančevu postojao centar vojnih obuka i saradnje sa tadašnjom UDB-om, pojavljivala se želja da se formira džudo.
Jedan od inicijatora i prvih ljudi osnivača, u jesen 1952. godine, bio je Kosta Ilijin, nastavnik Kosta ILIJIN predvojničke obuke u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu. Kosta Ilijin, na nagovor Miće Josipovića, inače šefa odseka za strance u UDB-i u Pančevu, sprovodi anketu za zainteresovane koji bi redovno trenirali ovu još nepoznatu veštinu. Prijavilo se 17 zainteresovanih, a na čelo ove grupe je postavljen Mića Josipović.
Grupa vredno trenira skoro godinu dana u sali Gimnazije i Studentskog doma, a septembra 1953. čelnici kluba odlaze u Beograd u teškoatletski savez Srbije, koji je tada bio smešten u Francuskoj ulici, da registruju džudo klub „Dinamo“ koji time stiče pravo da nastupa i organizuje takmičenja.
Među prvim registrovanim takmičarima bili su:
Radosav Mašić, Živko Jovanović, Mihajlo Jovanović, Milan Obradović, Sava Savin, Sava Savulov, Vasa Živojinović, Branislav Dudić, Borivoje Kostić, Predrag Obrenović, Duško Vasić,... Ovi momci vredno treniraju dva puta nedeljno u sali Gimnazije. Prvi trener je Kosta Ilijin a pomoćnik Radosav Mašić.
Godine 1956. prelaze sa treninzima u Ekonomsku školu, zajedno sa rvačima i dizačima tegova. Ovi momci marljivo vežbaju u podrumu pomenute škole zajedno sa grupama milicionera koji su tu obavljali svoju obuku. Njih je trenirao izvesni „Saša“ iz Zemuna koji je bio radnik UDB-e. Njegov rad sa njima je trajao godinu dana, a onda su nastavili ponovo sami. Vežbalo se, ali takmičenja do 1959. godine nije bilo zbog nepostojanja drugih klubova, pa je u nekim momentima dolazilo do osipanja članstva. Odlazili su da se takmiče kao rvači, bokseri i dizači tegova.
Krajem 1959. godine za prvog trenera dolazi Miomir Marić, koji je bio već proveren takmičar, trenirao je kao student. U Dinamu je bio i takmičar i trener.
Godine 1960. obezbeđeno je mesto za treninge u jednoj baraci, bivšoj trpezariji „Brodoremonta“. Treninzi su se održavali dva do tri puta nedeljno  u popodnevnim i večernjim časovima dok je vreme dozvoljavalo. Čelnici kluba dogovorili su da treninge nastave u sali dizača tegova u takozvanoj „Rupi“ na Strelištu, u neposrednoj blizini današnje hale sportova. Veći broj treninga i ozbiljan rad motivisao je takmičare da odlaze na takmičenja koja su već neko vreme održavana u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima. Takmičari su odlazili na takmičenja, ali nisu imali većih rezultata, uglavnom se sve svodilo na nastupe.
Marko ATANASOV1968. godine iz Novog Sada u Pančevo sa službom stiže vojno lice Marko Atanasov koji je bio član „Slavije“. On se priključuje radu kluba što u mnogim stvarima menja sliku. Marko Atanasov pomaže u afirmaciji kluba, a ubrzo za njim u Pančevo sa službom dolazi, takođe vojno lice, Milutin Pucarević. Tada već džudo klub „Dinamo“ poprima ozbiljniji karakter.
Marko Atanasov je već bio proveren kvalitet, bio je nosilac državne medalje, a svojim radom je mnoge zainteresovao, znao je da prenese svoje znanje i iskustvo. Angažovanje nastavlja otvarajući sekciju džudoa u Starčevu, gde sa uspehom stvara nove mlade takmičare i otkriva telente kao što su: Miroslav Jočić, Dragan Slavković, Stanislav Čalić Cane – koji brzo napreduje i biva nosilac juniorske medalje na prvenstvu države 1975.
Klub poprima još veću dimenziju dolaskom, već uveliko reprezentativca i učesnika prvenstva Evrope u Beču 1963. godine, Milutina Pucarevića. On je bio član tada najkvalitetnijeg kluba u zemlji „Partizana“ iz Beograda. Njegov dolazak je osvežio i osnažio klub, pogotovo u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.
U to vreme u klubu treniraju vojna lica Milan Vukelić, Milan Pavlović i Miša Ugrenović; zatim studenti u to vreme Slavko Novaković, Tihomir Vukosavljević i Zoran Žunić; kao i već postojeći članovi Milutin Simić, Miomir Marić, Marko Atanasov, Dušan Kolundžić, Stanko Jošavac, Đura Pović, Krešimir Starčević, Ištvan Njari i dr.
Klub ulazi u takmičenja sa tada najboljim ekipama Vojvodine: Slavija i Partizan iz Novog Sada, Spartak iz Subotice, Milicionar iz Sremske Kamenice, Tehnolog iz Sremske Mitrovice, Sloven iz Rume, Partizan iz Kikinde, Proleter iz Zrenjanina, Lokomotiva iz Vršca...
Pored muške ekipe Dinamo je imao i žensku ekipu koja je takođe bila zapažena na takmičenjima: Ljiljana Jošavac, Desanka Štopulj, Zlata       itd.
Kasnije je Dinamo dobio prave „Amazonke“ u džudou: Maja Jančić, Leposava Marković, Maja Dragović, Danijela Raičković i druge.
Milutin PUCAREVIĆPrava eksplozija i značajniji uspesi ovog kluba dolaze od 1976. godine kada klub u potpunosti preuzima, da stručno vodi, Milutin Pucarević. U redove džudo kluba „Dinamo“ dolaze, iz Sremske Kamenice na službu u Pančevo, mladi policajci koji podižu kvalitet: Bogdan Jovetić, Slavko Stanišić, Ilija Sudžum, Tadija        . U to vreme marljivo i aktivno se uključuju i: Ljubomir Stanišić, Mićo Muškinja, Milutin Došen, Dragan Vučičević, Mirko Dejić, Radomir Čađo, Radiša Stanišić, Zoran Minić.
Pored već aktivnih članova: Đura Pović, Sava Pantelić, Petar Ilijin, Stanko Jošavac, Krešimir Starčević, Ostoja Lovrić, Boško Sredić, Dragiša Panić, Vlada Starčević, Nihad Mehmedović, i Milenko Krajnović; priključuju se i mlađi: Miroslav Jočić, Nenad Simendić i Lajoš Farkaš.
Godine 1977. „Dinamo“ postaje vice šampion Vojvodine, što je tada bio ogroman napredak. Novosadski „Partizan“ je bio za nijansu uspešniji. Na ovome se nije stalo. Već sledeće 1978. godine „Dinamo“ je ubedljivo bio prvi u Vojvođanskoj džudo ligi i odlazi na kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu. Kvalifikacije su bile u Zenici. Takmičile su se ekipe prvaci republičkih i pokrajinskih liga. U Prvu ligu, u oštroj konkurenciji, plasirale su se ekipe: „Dinamo“ Pančevo, „Mladost“ Zagreb, „Zenica“ Zenica i „Akademik“ Nikšić. Za DžK „Dinamo“ ulazak u ligu su izborili: Sava Pantelić, Nenad Simendić, Tihomir Vukosavljević, Ljubomir Stanišić, Petar Ilijin, Nihad Mehmedović, Slavko Stanišić, Đura Pović, Slavko Novaković, Bogdan Jovetić i Milan Pavlović.
Naredne 1980. godine „Dinamo“ ponovo dolazi u situaciju da se bori za mesto u Prvoj Saveznoj ligi. Na kvalifikacijama u Beogradu nastupa 9 ekipa. „Dinamo“ ponovo potvrđuje kvalitet i zauzima drugo mesto iza beogradskog „Studenta“ za koji su se tada takmičili već okaljeni reprezentativci: Stanko Lopatić, Miga i Vuk Rašović, Dragan Vuković, Joška Balint, Todor Barišić, Predrag Stanišić, Đorđe Pavlovići, Milo Ćulafić, Predrag Dražević, Zoran Protić i drugi. Do meča sa „Studentom“, „Dinamo“ je morao da pobedi ekipe „Zenice“ i „13. maj“ iz Vučitrna, veoma jake ekipe koje su takođe imale veliki broj iskusnih boraca. Za džudo klub „Dinamo“, tada, odlučujuće mečeve ostvarili su Marko Atanasov i Slavko Stanišić. Oni su, tada, favorizovane protivnike pobedili iponima što je doprinelo da celokupna ekipa ostvari željeni cilj.
Veliki je kuriozitet da se „Dinamo“ takmičio i u kvalifikacijama i u saveznoj ligi isključivo sa svojim takmičarima što je bio jedinstven primer.
Te godine, slučaj je hteo, da za protivnika na startu lige „Dinamo“ ima „Željezničara“ iz Sarajeva, vicešampiona Evrope,  i uspeva da meč odradi nerešeno 7:7, što je bilo neverovatno iznenađenje. Za „Dinamo“ su se takmičili: Sava Pantelić, Nenad Simendić, Milan Vukelić, Tihomir Vukosavljević, Ljubomir Stanišić, Nihad Mehmedović, Radiša Stanišić, Dragan Vučičević, Slavko Stanišić, Đura Pović, Slavko Novaković, Milan Pavlović i Milutin Pucarević.
Godine 1982. „Dinamo“ ispada iz Prve lige i tada, zbog lične afirmacije, klub napuštaju Miroslav Jočić, ide u „Slavija“ Novi Sad a Slavko Stanišić i Zoran Minić u „Partizan“ Novi Sad.
Milan VUKELIĆ„Dinamo“ nastavlja takmičenje u Drugoj ligi, tada Liga Vojvodine, sa podmlađenim sastavom i takmičarima koji su ostali. Ubrzo, 1984. godine, Milutin Pucarević odlazi u penziju i napušta klub kao trener, a na njegovo mesto imenuje se za trenera Milan Vukelić. Nastaje kriza u rukovođenju kluba. Skupština kluba donosi odluku i za predsednika se imenuje Ljubomir Stanišić, takmičar.
Klub nastavlja sa radom, takmiči se u vojvođanskoj ligi, susreće se sa velikim teškoćama, ali uspeva da opstane. Tada kreću rezultati mladih koje je trenirao Marko Atanasov. Mladi džudisti: Slobodan Gladanac, braća Kranjčec, Slobodan Mišljan, Mane Kalinić, Maja Jančić, Leposava Marković, Dragan Atanasov i drugi; počinju da prave rezultate što je nagoveštavalo da budućnost postoji.
Godine 1984. za prvog trenera klub postavlja Marka Atanasova, a rad sa mladima nastavlja Milenko Krajnović.
Godine 1985. Marko Atanasov službeno odlazi u Libiju i klub preuzima Ljubomir Stanišić, iako je već bio predsednik kluba. Bilo je bitno sačuvati postojanost kluba. Te godine „Dinamo“ ponovo uspeva da izbori pravo na kvalifikacije za Prvu Saveznu ligu.
Godine 1986. u klub se vraćaju Slavko Stanišić i Zoran Minić iz „Partizana“ iz Novog Sada (već iskusni takmičari – reprezentativci Jugoslavije), što u potpunosti menja situaciju. Slavko Stanišić se takmiči i preuzima brigu o prvoj tj. seniorskoj ekipi. „Dinamo“ ponovo postaje stabilan prvoligaš. U konkurenciji 20 klubova Prve Savezne lige „Dinamo“ osvaja na kraju takmičarske sezone visoko peto mesto.
Na završnici kupa Jugoslavije „Dinamo“ je bio najuspešnija ekipa u Vojvodini i izborio plasman na finalni turnir koji je održan u Sarajevu. Za protivnika „Dinamo“ je imao DžK „Rakovica“ i u veoma izjednačenom meču nije uspeo da osvoji kup Jugoslavije.
Slavko STANIŠIĆ
Pored ekipnog uspeha Dinamovi takmičari osvajaju veliki broj medalja na pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije: Dragan Atanasov, Leposava Marković, Maja Jančić, Slobodan Gladanac, Nenad Kranjčec, Mane Kalinić, Zoran Minić, Slavko Stanišić i drugi.
Godine 1988. u rad kluba, na predlog Slavka Stanišića, angažuju se ljudi iz SUP-a Pančevo. Za predsednika kluba dolazi Dragan Stoiljković, a u predsedništvo se uključuju Naste, Nikolov, Bogavac, ... Veliku pomoć za napredak kluba pružio je tadašnji načelnik SUP-a Nikola Brazovan.
Jedno vreme džudo klub „Dinamo“ je u svom imenu imao dodatak DžK „Dinamo-92“ Pančevo i to je bio jedan od uspešnijih perioda tog vremena.
Na završnici liga takmičenja 1988. godine, u Sarajevu na Ilidži, „Dinamo“ je za protivnika u prvom kolu imao jednu od najtrofejnijih ekipa u Jugoslaviji „Impol“ iz Slovenske Bistrice. To je ekipa koja je u svom sastavu imala reprezentativce: Lešćaka, Očka, Brumeca, Prepelića, Mesarića ... Svi su davali prednost slovenačkoj ekipi. Jedino su takmičari „Dinama“ znali da su bolji. To se i desilo. Najveće iznenađenje lige je bila pobeda „Dinama“ nad „Impolom“ rezultatom 10:4. Slučaj je hteo da sistem takmičenja bude takav da se „Dinamo“ daljim takmičenjima  i pobedama plasira u polufinale, što je omogućilo da „Impol“ u repasažu dođe u situaciju da se ponovo sastane sa „Dinamom“. Taj meč Dinamovi takmičari su mirno i samouvereno dočekali, ponovo meč – ponovo pobeda 10:4 za „Dinamo“. Svi su videli da je „Dinamo“ jaka ekipa. Sve novine su pisale na sportskim stranama o velikom rezultatu Pančevaca. Zagrebačke novosti su napisale „PANČEVAČKA BOMBA NA MILJACKI“.
„Dinamo“ je tada nastupao u sledećem sastavu: Nenad Simendić, Branislav Predović, Zoran Simović - Tutinac, Pavle Buljčik, Saša Hrčan, Ljubomir Stanišić, Ljupko Kutanjac, Petar Ilijin, Dragan Vučičević, Mile Dragić, Mitar Rakidžić, Draško Bubnjević, Zoran Minić i Slavko Stanišić.
Milenko KRAJNOVIĆPostignuti rezultati su imali odjeka i u našem gradu. Te godine je džudo klub „Dinamo“ proglašen klubom godine opštine Pančevo.
Počinje period zlatnog vremena za DžK „Dinamo“. Počinju se nizati rezultati kako ekipe tako i pojedinaca. Mlade snage Leposava Marković, Maja Jančić, Maja Dragović i Tanja Bevc postaju standardne reprezentativke, postižu odlične rezultate u svojim kategorijama. U muškoj konkurenciji dobre rezultate postižu: Zoran Regeljac, Dejan Dragović, Dušan Jovanović, Dejan Slišković, Aleksandar Mojsilović, Dragan Vlain, Željko Stražmešterov, Vladimir Stevović, Nenad Stevović, Goran Lozanoski, Strahinja Stanišić ... Ovi mladi sportisti su povremeno činili i okosnicu prve ekipe.
Krajem 90-tih ponovo dolazi do ekspanzije mladih. Na scenu stižu mlade snage: Ivan Meljnikov, Aleksandar Balog, Filip Stošić, Andrijana Meljnikov ...
Jedna od ekipa mladih koji su vladali tatamijem Jugoslavije su: Željko Kelemen, Boris Bevc, Vladimir Gašpar, Vladimir Ilić, Bane Ilić, Rajko Stajčić, Siniša Šupić, Dragan Dugalić, Dušan Jovanović, ...
Ono po čemu je „Dinamo“ postao prepoznatljiv u poslednje vreme su mlađe uzrasne kategorije u kojima je neprikosnoven. Nema takmičenja i turnira na kome mladi džudisti našeg kluba ne blistaju. Veliki broj turnira završava se dominacijom džudista „Dinama“. Uglavnom se proglašavaju za najbolju selekciju za određene uzrasne kategorije, a često i sveukupno, ali i najbolji pojedinci su neretko iz našeg kluba.
Orjentacija stručnog tima i sportskog direktora kluba Ljubomira Stanišića je upravo rad sa mlađim uzrasnim kategorijama i afirmacija pojedinaca i kluba.
Ovaj način rada daje odlične rezultate. Zadnjih 5 godina mladi džudisti „Dinama“ nemaju premce na turnirima. Spisak poletaraca i pionira je veliki:
Petar ILIJIN
Stojadinov Andrea, Rinkovec Filip, Savin Milan, Košić Vuk, Dostić Nikola, Radulović Anđela, Maravić Danijel, Pavlov Stefan, Anđelković Lazar, Pavković Aleksa, Pavković Nikola, Đerfi Aleksandar, Đerfi Kristijan, Radaković Petar, Savić Luka, Selimanović Danijel i Valentina, Terzić Nemanja, Jovanovski Ivan, Kovačević Mateja, Mirkov Mina, Maksimović Bojana, Kajganić Milan, Stojadinov Aleksa, Sarić Marko, Dukić Aleksa, Zagorac Sara, Pavić Dušan, Slavković Sara, Reljić Milica, Radanov Nenad, Momirov Milica, Savin Marija, Selimanović Valentina, Ždero Jovana, Jovanović Miloš, Cvetanović Dimitrije, Anđelković Jovan, Paloc Miloš, Ćirić Uroš, Bulja Mladen, Barbulov Andrija, Nikolić Goran, ...

Zadnjih nekoliko godina dominantni takmičari, a neki od njih i reprezentativci, proslavljaju klub i grad: Marijana Nikolajević, Predrag Nikolajević, Ivan Ostojić, Miloš Pavić, Boško Borenović, Jelena Dukić, Nemanja Ruso, Kosta Ilijin, Miloš Mrkonjić, Marko Milekić, Nebojša Cvjetićanin, Aleksandar Popović, Miloš Markov, Vladimir Ilijević, Ljubomir Minić, Strahinja Stanišić, Marjan Radanov, Stojan Sekulić, Aleksandar Petrović, ...

Rašović VukSve ovo postignuto proteklih decenija nije samo rezultat rada pojedinaca neposredno angažovanih u našem klubu (bilo kao takmičara bilo kao trenera i Dragić Brankorukovodilaca kluba), već je isto tako i rezultat saradnje i nesebične stručne, tehničke i savetodavne pomoći pojedinaca iz drugih klubova ili sportskih asocijacija. Neki od njih su i danas aktivni u džudo sportu, poput: Vuka Rašovića, Slavka Obadova, Ivana Todorova, a neki nažalost nisu više među nama: Svetozar Mihajlović - Draža, Branko Dragić - Muja i Svetislav Jovanović - S.

Predsednici kluba bili su:

- Milan Mića Josipović
- Dejan Opačić
- Žarko Matić
- Ljubomir Stanišić
- Marko Mandić
- Milan Nježić
- Stanišić Budimir
- Aleksandar Davidović
- Dragan Stoiljković
- Boris Bevc
- Dragan Milošević

Veliki uspesi kluba:

1979. - prvi reprezentativac iz kluba Slavko Stanišić
1987. - kup u Italiji Tarćento, od 32 ekipe džudo klub „Dinamo“ zauzeo 5. mesto
1986. i 1988. – najuspešniji klub u opštini Pančevo
1993. - treće mesto na ekipnom Prvenstvu Jugoslavije
2009. - treće mesto na ekipnom prvenstvu Srbije

Najbolji sportisti grada:

- Slavko Stanišić
- Leposava Marković
- Ivan Meljnikov
- Andrijana Meljnikov
- Siniša Šupić

Najuspešniji trener grada:

- Ljubomir Stanišić

Dobitnik Oktobarske nagrade grada Pančeva:

- Slavko Stanišić

Plaketa najboljeg sportiste zadnjih 10 godina XX veka:

- Slavko Stanišić

Dobitnik Spartakove nagrade - najuspešniji trener AP Vojvodine:

- Ljubomir Stanišić

Treneri koji su vodili nacionalne reprezentativne selekcije i bili članovi stručnih timova:

- Ljubomir Stanišić (1989. do 2000. selektor i trener ženske reprezentacije)
- Slavko Stanišić (trener muške reprezentacije)

Takmičari koji su nastupali za reprezentaciju:

- Slavko Stanišić
- Leposava Marković
- Maja Jančić
- Maja Dragović
- Siniša Šupić
- Željko Kelemen
- Tanja Bevc
- Draško Bubnjević
- Zoran Minić
- Dušan Jovanović
- Ljupko Kutanjac
- Predrag Nikolajević
- Marijana Nikolajević
- Ivan Ostojić
- Jelena Dukić

  nazad